Rendszerüzenet

Facebook

Twitter

©2024 FOME
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete

Hétfőtől - Péntekig

díjmentes fogyasztóvédelmi tanácsadás

+36 80 496 001

info@fogyasztovedok.hu

Facebook

Több százezer forintos kötbérfizetési kötelezettség szabálytalan vételezés miatt

Több százezer forintos kötbérfizetési kötelezettség szabálytalan vételezés miatt

Hová fordulhatunk panaszunkkal?


„Több mint félmillió forintot követel tőlem a szolgáltató, mert szerintük loptam a gázt. Falakba ütköztem, nem tudom mit tegyek, ennyi pénzt nem tudok kifizetni.”A fogyasztók gyakran nem értik, még gyakrabban pedig felháborodnak, vagy kétségbeesnek, amikor a szolgáltató kiszabja a több százezres mértékű kötbért szabálytalan vételezés miatt. 
A kötbér magas összege azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztókat visszatartsa a hasonló tevékenységtől. 


Maradjunk higgadtak, és járjunk el az alábbiak szerint:

Ha nem ismeri el a szolgáltató megállapításait, tegyen írásos panaszt az általa működtetett ügyfélszolgálaton. A fogyasztóvédelmi szabályok értelmében beadványára 15 napon belül választ kell kapnia. Ha ez nem történik meg, vagy az elutasító válasszal nem ért egyet, akkor több lehetősége is van. 
1. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) fordulhat írásbeli panaszával. Ennek tartalmi követelményeiről előzetesen tájékozódjon! A MEKH az Ön kérelmére megvizsgálja, hogy a szolgáltató a jogszabályokat betartva járt-e el Önnel szemben, és dönt a kötbér kiszabásának jogosságáról. Ha kérelmét megalapozottnak találja, akkor eltiltja a szolgáltatót a kötbér követelésétől.
2. Ingyenes békéltető testületi eljárást kezdeményezhet a lakóhelye szerinti megyeszékhelyen működő békéltető testületnél. Az eljárásról itt tájékozódhat részletesebben: www.bekeltetes.hu
3. Közvetlenül a bírósághoz is fordulhat. Ez esetben érdemes az Ügyfélsegítő szolgálatot igénybe venni. 

További tanácsért keresse a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületét a 0652/876-565-ös telefonszámon, és az info@fogyasztovedok.hu e-mail címen.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elérhetőségei: http://www.mekh.hu
A Békéltető Testületek elérhetőségei: https://www.bekeltetes.hu/
A Járási Hivatalok keresője: http://jarasinfo.gov.hu/